Inventar

Riiulid

 

Veinide hoiustamisel on oluline, et veinil oleks kokkupuude korgiga, mis niisutaks piisavalt korki ja väldiks korgi kuivamist ning veini oksüdeerumist. Seega kuidas veine hoida on vägagi oluline ja lihtsalt aastateks püstisesse asendisse jätmine ei ole hea plaan. Tänasel päeval on mitmeid erinevaid võimalusi, kuidas oma veine hoiustada, kuid kõige lihtsam on valmistada täiesti tavaline riiul ning laduda pudelid üksteise peale (vt allapool olevat pilti). Kui veinid on kastides, siis kork on ilusti niiske ning lisaks sellele ka pimedas. Kui eesmärgiks on teha midagi ilusat, mille üle eriti uhke olla, siis võib disainida erinevaid lahendusi ja kombineerida endale sobivaim või osta lausa veinikülmik, mis tegelikult on üks parimaid lahendusi. Üldiselt saab internetist märksõnaga „wine cellar“ või „wine rack“ küllaltki palju huvitavaid ideid mida kasutada kus iganes.

 

Kus hoiustada?

 

Üldiselt sobivad keldrid veinide hoiustamiseks suurepäraselt, eeldusel et nende temperatuur jääb 9-15 kraadi vahele aastaringselt. Kui eesmärgiks on hoida kuni kümme aastat, siis saab hakkama ka garaažis, kus temperatuur üle 18 kraadi ei kerki. Sellisel juhul küpseb vein kiiremini kui  jahedamates tingimustes. Kui eesmärgiks on saavutada professionaalne hoiustamine, siis tuleb selleks kasutada spetsiaalseid veinikeldri kliimaseadmeid või veinikülmikuid.  Samas mõne kasti pärast ei tasu kliimaseadmeid endale paigaldama hakata, kuna selle soetamine ja hilisem elektrikulu oleks küllaltki arvestatav. Mina isiklikult soovitan keldri alternatiivina kasutada veinikülmikuid. Nende elektrikulu on äärmiselt väike (ca 120 kWh/aastas), kuna soovitud temperatuur on 12-13 kraadi ja seda on külmikul küllaltki lihtne hoida. Veinikülmikuid on erinevate suurustega, kuid 150-300 pudelit pole probleem ja hind jääb ka mõistlikkuse piiridesse. Lisaks on olemas spetsiaalsed veinilaod, mis vastavad kõikidele professionaalsete hoiustamise nõuetele. Samas veiniladudes hoiustamine maksab ning peab arvestama täiendavate kuludega. Tavaliselt on sellistes kohtades 6 pudeli kasti hoiustamine 15-25 eurot aastas, kuid suurematele kogustele kindlasti laienevad erinevad soodustused.

 

Bordeaux veinide dekanteerimine ja aereerimine

 

 Bordeaux punased veinid muutuvad aastatega pudelis vägagi kinniseks, kuna enamus juhtudel on veinid kümneid aastaid kusagil keldris küpsenud. Üldiselt vajavad kõik vanemad veinid õhku (aereerimine ehk õhutamine), et kogu veini potentsiaal tuleks esile. Lisaks vajavad üle seitsme aasta vanused veinid juba kindlasti ka dekanteerimist, et eemaldada sade veinist. Aereerimiseks sobivad erinevad dekanterid ja nende põhimõte on selline, et vein puutuks võimalikult palju kokku õhuga, mille käigus vein avaneb.  Natuke keerutada pokaalis ning märkad erinevust enne ja pärast aroomis. Kui dekanter puudub, siis võib seda asendada ka suure Bordeaux või Burgundia tüüpi veiniklaasiga, mis on piisavalt lai, et saavutada maksimaalne kokkupuude õhuga. Seega muretse endale kindlasti dekanter ja vastavad punase veini pokaalid, et saada veinist maksimaalne elamus.

Tahad olla esimene kes saab teada värsketest postitustest ? 

Liitu uudiskirjaga!

Oled liitunud !

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Olen nõus saama Wineinvest kirju ja pakkumisi

Tahad olla esimene kes saab teada värsketest postitustest ? 

Liitu uudiskirjaga!

Oled liitunud !

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Olen nõus saama Wineinvest kirju ja pakkumisi