Paljud veiniarmastajad mõtlevad, et oma veinikelder oleks päris tore, kui tulevad külalised ning oleks mõnus koos nendega keldrisse minna ja valida suurepärane vein riiulitelt. Veinikelder oleks loomulikult üks parimatest võimalustest, kuid alati pole see erinevatel põhjustel võimalik. Samas on võimalik luua ligilähedased tingimused, kui järgida kindlaid reegleid veinide hoiustamisel. Kui eesmärgiks on säilitada mõned aastad (kuni 10 aastat), siis ei pea nii karmilt järgnevaid tingimusi järgima aga ekstreemsuseid võiks kindlasti vältida. Alternatiivina on võimalik kasutada ka veinikappe, mis tänapäeval on muutunud ökonoomseks ning esinduslikuks.
Kokku on neli kõige olulisemat reeglit, mida veinide säilitamisel järgima peab: temperatuur, õhuniiskus, valgus ja vibratsioon. Veine tuleb kindlasti hoida külili asendis, et kork oleks veiniga kaetud.
Temperatuur – veini säilitamisel peab temperatuur jääma vahemikku 9-18 kraadi, kuid ideaalne oleks 11-13 kraadi. Mida stabiilsem on temperatuur, seda parem veinidele. Ideaalne oleks kui temperatuuride kõikumine jääks 1-2 kraadi vahele aastas. Kui temperatuur on pikaaegselt liiga külm, siis puituv kork kaotab elastsust, suureneb õhu juurdepääs ja vein oksüdeerub. Kindlasti ei tohiks veinid pikaaegselt seista temperatuuril üle 24 kraadi, kuna veinis hakkavad toimuma biokeemilised protsessid ning vein saab kahjustatud.
Õhuniiskus – veinide säilitamisel tuleb jälgida, et õhuniiskus jääks 70-80% juurde mis tagab selle, et kork ei muutuks kuivaks. Liiga kuiv õhuniiskus võib mõjuda teatud aja möödudes korgile ja õhk võib pääseda läbi selle veinile ligi ning kahjustada veini. Vein ei taha küpsemisel kuiva keskkonda, samas liigne niiskus on samuti halb. Liiga kõrge õhuniiskusega võivad tugevalt kahjustada saada veini sildid, kuid selle vältimiseks võib sildid üle lakkida, pudel panna spetsiaalsesse kotikesse või sildid kiletada. Kuigi mõningate ekspertide hinnangul annab see veinile väärikust juurde, siis tuleks siiski jälgida veini kaubanduslikku välimust. Praktikas on selline, et kahjustatud siltidega veinid maksavad kuni 15% vähem tavahinnast.
Valgus – päikese valgus on veinidele väga halb, seega tuleks hoida veine pimedas ruumis. Valgus mõjub veinile halvasti, sest aktiveerib pudelis biokeemilised protsessid. Vein vananeb valguse käes enneaegselt ja tekib veinile ebaloomulik maitse.
Vibratsioon – vibreeriv keskkond ei mõju veini küpsemisele hästi, kuna vein tahab saada rahulikku ja stabiilset keskkonda. Vein kaotab iseloomuliku maitse ja aroomi.
Lisaks tuleb arvestada sellega, et veinid ja talveks kogutud köögiviljad ei satuks ühte ja samasse ruumi, sest teatud aja möödudes võivad veinid kõrvalmaitse omandada. Vältima peaks ka muid spetsiifilisi lõhnu, mis võivad veine mõjutada. Tänapäeval kohtab palju maakeldreid, mida annab väga edukalt kohandada veinikeldriks või vähemalt osa sellest. Õues paikneva keldri puhul tuleb arvestada sellega, et temperatuur ei langeks miinuskraadidesse, kuigi vein kannatab mõned kraadid külma ei ole see hea veinile, kuna temperatuuri kõikumine võib korgi välja suruda. Keldrisse saab ehitada klassikalised veiniriiulid või siis kasutada olemasolevaid riiuleid, kuhu veine asetada, samas mõned leidlikumad on kasutanud dreenitorusid. Lihtsalt tuleb oma fantaasial lennata lasta, kui on soov kuidagi unikaalsemaks oma kelder muuta. Samuti on väga head kohad maja all olevad keldrid, millest annab ehitada väga sobilik koht. Juhul kui selliseid võimalusi ei ole ja on suur soov endale muretseda väikene veinikollektsioon, siis aitab hädast välja veinikapp, mis tagab kõigi eelpool nimetatud nõuete täitmise ning veinide säilitamine toimub parimal võimalikul viisil. Kui nendest võimalustest jääb siiski väheseks, siis võib uurida kas mõni veinikelder on nõus hoiustama enda juures. Tõenäoliselt peab siis arvestama täiendava kuluga, kus kast (6 pdl) maksab 10-12 eurot aastas.