Veini investeerimine
Investeerimisel on mitmeid erinevaid definitsioone, kuid kõige lihtsam ja selgem on selleks mõtteviis, kus sa loobud täna mõningatest hüvedest, et tulevikus saada suuremat kasu. Investeerimine ei ole alati seotud aktsiatega, selleks võivad olla erinevad valdkonnad nagu kinnisvara, vääris metall, kunst jne. Investeerimine võib jaguneda lühiajaliseks (kuni 10 aastat) või pikaajaliseks (üle 10 aasta).
Maailmas on väga populaarne investeerimine kvaliteetveinidesse, kus aastate jooksul ostetakse endale maailma tippveinid, et teenida selle pealt tulu tulevikus või nautida ise suurepärast veini. Erinevates riikides on selleks olemas spetsiaalsed veinifondid, kus on ka võimalus fondide juures hoiustada, samas see maksab raha ning füüsiliselt inimene ei näe oma suurepärast kogu. Enamasti ostetakse kohe suurem kogus või teostatakse igakuised maksed, mis garanteerivad portfelli suurenemise. Eestis ei ole see veel nii populaarne, kuid aastatega on selle osakaal kasvanud. Täna on kasvav trend, kus ostetakse endale noored veinid, et tulevikus nautida väga head veini või hoopis pakkuda mõnel tähtpäeval külalistele midagi sellist mida vähesed on kogenud. Sellega ei teeni väga palju, kuid võidetakse rahas, sest veinibaarides või restoranides vanemad aastakäigud maksavad küllaltki palju ning tavalistest poodidest ei leia sellise kvaliteediga veine. Bordeaux tippveinid „küpsevad“ ca 6-15 aastat, seega umbes nii palju aega läheb mööda, et omada regulaarset aastaringset varu. Kui võrrelda veinidesse investeerimist aktsiate, võlakirjade ja muude investeeringutega, siis tegemist on madala riski ja kõrge tootlikkusega (12 -15% aastas) mida väga vähesel määral mõjutavad majanduslangused ja erinevad kriisid. Lisaks tõstab veini väärtust ka see, et iga aastaga tarbitakse teatud kogused ning mingil hetkel muutub teatud aastakäik haruldaseks.
Minu 7 soovitust veinidesse investeerimisel:
1. Jälgi veinikriitikute soovitusi ning võrdle kui ühel meelel on nad oma hinnangutega;
2. Jälgi kindlasti klassifikatsioone, mõned veinimüüjad pakuvad lihtsaid lauaveine investeerimisveinidena, mis reeglina on kohe tarbimiseks (vt klassifikatsioonid);
3. Võimalusel osta kastiga (6 või 12 pudelit kastis), kuid võib ka 2 või 4 kaupa;
4. Kasuta En Primeur võimalusi, mis tähendab soodsamat tehingut (vt en primeur);
5. Hoiusta õigetel tingimustel (vt hoiustamine);
6. Investeeri iga aasta stabiilselt, oluline ei ole kohe ja palju;
7. Mõningatel juhtudel võivad madalama klassifikatsiooni veinid olla kõrgemalt hinnatud.
Maailmas on väga palju erinevaid veinikriitikuid ja veel rohkem on tuntuid veiniajakirju, kus töötavad maailmas tunnustatud eksperdid. Enamus hindavad veine 100 punkti skaalal, kuid on olemas ka 20 punkti skaalasid. Parimad veinid jäävadki 90+ punkti või 17+ punkti juurde. En Primeur hinnangute andmisel kasutatakse paljudel juhtudel vahemikku nt 94-96 punkti või 97-100 punkti. Seega lõplik hinnang pole välja kujunenud, kuid jääb sellisesse vahemikku kui villitakse pudelisse või vein areneb määratud punktini. Esile tooksin sellised veinikriitikud nagu:
Robert Parker (RP) kes hindab veine järgmise skaalaga:
96-100 punkti – tegemist on erakordse/unikaalse veiniga
90-95 punkti – tegemist on silmapaistva veiniga
…
Jeb Dunnuck (JD) kes hindab veine järgmise skaalaga:
96-100 punkti – tegemist on nii hea veiniga kui üldse saab olla
90-95 punkti – tegemist on silmapaistva veiniga
…
James Suckling (JS) kes hindab veine järgmise skaalaga:
95-100 punkti – tegemist on erakordse veiniga, mida peab kindlasti omama
90-94 punkti – tegemist on silmapaistva veiniga
…
Lisaks veel mõned tuntumad veinikriitikud ja mõjuvõimsad ajakirjad nagu:
Jancis Robinson (JR) kes kasutab 20 punkti skaalat
Decanter (D) veiniajakiri, mis kasutab 100 punkti skaalat
Wine Enthusiast (WE) veiniajakiri, mis kasutab 100 punkti skaalat
Wine Spectator (WS) veiniajakiri, mis kasutab 100 punkti skaalat
Kui soovid ka endale tellida En Primeur hinnaga veine, siis kirjuta julgesti. Kui jääd hätta valikutega, siis vaata minu blogisse ning kindlasti leiad sealt mõne hea soovituse mida enda valikus kasutada.
Kevadel ja sügisel toimuvad ühistellimused, mis on kõige parem aeg oma veinivarude täiendamiseks ja esimeste investeerimiveinide soetamiseks. Selleks ei pea midagi muud tegema kui liituma uudiskirjaga listiga ja teatud ajajooksul tulevad pakkumised.
En Primeur tähendab “veini tulevikutehingut”, mida iseloomustab see, et saad osta veine mil nad alles küpsevad veinimõisa vaatides. Tehing toimub enne, kui veinid on pudelisse villitud ning makse teostatakse reeglina 1-2 aastat enne, kui veinid kohale jõuavad. Sisuliselt tuleb aastakäigule liita kolm aastat, et teada millal veinid villitakse ja kohale jõuavad (2017 aasta veinid villitakse ja tarnitakse 2020 aastal). En Primeur ostmise eelis seisneb selles, et saad osta veinid odavamalt enne seda kui nad villitakse ja saad olla kindel et ei jää ilma just sellest mida oled tahtnud enda keldrisse või kollektsiooni. Veini hind kujundatakse aastakäigu üldhinnangu, valmiva koguse ja mitmete muude näitajate alusel. See tähendab, et erinevatel aastatel võivad olla väga erinevad hinnad. Järelturult on vahepeal väga keeruline kui mitte võimatu saada teatud veine, kui on olnud väga hea aasta. Seega vahepeal on see ainus võimalus, kuna En Primeur ajal müüakse reeglina juba kogu toodang maha aga loomulikult seda eeldusel, et tegemist on tippveiniga. Idee kehtib ainult investeerimisveinide puhul, kus nende väärtus vananedes kasvab ning nende reiting on stabiilselt kõrge läbi aegade. Reeglina kasvab veinipudeli hind vähemalt 15% kui on pudelisse villitud ja saabub müügile. Kõik sõltub loomulikult valitud veinist ning aastakäigust, seega kui endal kogemust pole, siis usalda eksperte.
Kokkuvõttes on mõistlik investeerimisveine soetada En Primeur hinnaga, kuna saab odavamalt sisse osta ja kindel olla, et ei jää veinist ilma.