Määratlemata

GIODO

Giodo Brunello di Montalcino on see, mis juhtub, kui võtta kõige kuulsam Itaalia veinimeister Carlo Ferrini ja kaheksa parimat Sangiovese klooni ning paigutada need Montalcino külla. Giodo Brunello di Montalcino vein on Ferrini austusavaldus tema vanematele (Giovanna & Donatello, seega GIODO). Aga kes on Carlo Ferrini? Carlo Ferrini sündis ja kasvas üles Toskaanas, veinikasvatuse südames, mis mõjutas hiljem tema huvi põllumajanduse ja eriti veinivalmistamise vastu. Ta omandas agronoomiaalase hariduse Itaalia ühes mainekas ülikoolis, mis andis talle tugeva teadusliku ja praktilise aluse veinivalmistamiseks. Juba varases nooruses oli selge, et Ferrini kirg veinimaailma vastu kujundab tema tulevast karjääri. Ta on kuulsate veinimõisate nagu San Leonardo, Brolio, Fonterutoli, Brancaia jne taga, kus ta on üle 30 aasta töötanud konsultandina. Tema hüüdnimi on Mister Merlot, sest just tema oli see, kes segas prantsuse sordi Sangiovesega (näiteks Chianti segudes). Tema panust Itaalia veinikultuuri on hinnatud kõrgelt nii kodu- kui ka välismaal, kus ta on võitnud arvukalt auhindu oma erakordse oskusteabe ja pühendumuse eest veinivalmistamise kunstile. Samal ajal on teda mitte üks, vaid kolm korda tunnustatud “Aasta Parima Veinimeistrina”. Tema veinid on sageli esile tõstetud veinikriitikute poolt ja hinnatud ka 100 punkti vääriliselt.

Ferrini karjäär algas erinevates rollides, kus ta töötas mitmete tuntud veinimõisate juures õppides tundma erinevaid veinivalmistamise traditsioone ja tehnikaid. Tema erialased teadmised koos uuenduslike lähenemistega veinivalmistamisele aitasid tõsta nende veinide kvaliteeti ja rahvusvahelist mainet. Lisaks on ta pühendunud jätkusuutlikule veinivalmistamisele, rõhutades orgaanilise viinamarjakasvatuse tähtsust. Tema töö on aidanud tõsta teadlikkust Itaalia veinide mitmekesisusest ja kvaliteedist. Samuti on ta olnud mentoriks paljudele noorematele veinivalmistajatele, jagades oma teadmisi ja kogemusi järgmisele põlvkonnale

2002. aastal otsustas teha oma veini ja ostis selleks Montalcinos 2 hektarit põllumaad. Sangioveset tundes, valis ta selle 8 parimat klooni ja istutas need oma viinapuuaeda. Seejärel tegi ta seda, mida ta kõige paremini oskab – teha tipptasemel veine. Giodo Brunello di Montalcino puhul valitakse saagikoristuse päev väga rangeid kriteeriume järgides. Sellele järgneb käsitsi korje ja esimene sorteerimine viinapuuaias. Pärast seda transporditakse viinamarjad veinimõisa, kus toimub teine sorteerimine, sest ainult parimad viinamarjad on mõeldud Giodole. Seejärel toimub pikk matseratsioon ja fermentatsioon roostevabast terasest ja betoonmahutites. Vein küpseb 30 kuud Prantsuse tammevaatides, mis mahutavad 500 ja 700 liitrit ning seejärel villitakse pudelisse. Vein areneb mõisa keldris veel 18 kuud ja see korjab kõik medalid ja auhinnad!

GIODO La Quinta on Carlo Ferrini loodud vein, mis on valmistatud 100% Sangiovese viinamarjadest ning on iseloomulikud nii Chianti Classico’le kui ka Montalcino piirkonnale. Vein väljendab oma päritolu terroiri erakordse peenuseni, luues sarnasusi Brunello veinidega, kuid eristudes neist oma valmistusviisi poolest. Seega võib täitsa vabalt segadusse sattuda selle veini puhul, sest tundub nagu oleks tegemist brunelloga. La Quinta vein laagerdub kaksteist kuud, millest pool ajast on 500- ja 2500-liitristes tammevaatides ning teine pool amforates. See laagerdumisprotsess aitab kaasa veini keerukusele ja annab sellele erilise iseloomu. Carlo Ferrini on maininud, et La Quinta inspiratsioon pärineb pigem Chianti Classico veinidest kui Montalcino piirkonnast, tuues esile veini puuviljanoodid nagu kirsid ja värsked jõhvikad. Erinevalt Montalcino piirkonna veinidest, nagu Brunello, mis nõuavad pikemat vananemisaega, on La Quinta mõeldud joomiseks veidi nooremana, pakkudes Sangiovese viinamarja puhtat ja elegantset väljendust. See loob veinile otsekohese ja ligipääsetava iseloomu, säilitades samal ajal kõrge kvaliteedi. La Quinta on huvitav lisand Carlo Ferrini veinivalikus, pakkudes unikaalset vaadet Toskaana viinamarjakasvatusele ja veinivalmistamise traditsioonidele. Veini arengupotentsiaaliks on kuni 15 aastat.

GIODO põhivein on samuti Carlo Ferrini looming, mis tõstab esile tema meisterlikkust ja kirge veinivalmistamise vastu. Erinevalt GIODO La Quinta’st, mis keskendub konkreetsele viinamarjaistandusele, esindab GIODO põhivein tavaliselt veinimeistri peamist ja esinduslikku toodangut tema veinivalikus. Kuigi täpseid detaile GIODO põhiveini kohta ei ole mainitud on Ferrini tuntud oma töö eest Sangiovese viinamarjadega, mis viitab sellele, et ka põhivein on Sangiovese-põhine, eriti arvestades tema tugevat sidet Toscanaga ja selle piirkonna veinivalmistamise traditsioonidega. Carlo Ferrini kasutab GIODO veinide puhul tihti uuenduslikke lähenemisviise, ühendades traditsioonilisi meetodeid kaasaegsete tehnikatega, et luua keerukaid ja kõrge kvaliteediga veine. Need veinid peegeldavad sageli Toskaana ainulaadset terroiri, pakkudes veinisõpradele autentset maitsekogemust. Põhivein on loodud näitama Ferrini filosoofiat ja käekirja veinivalmistamisel, pakkudes tema oskustväljendada viinamarja ja selle kasvupiirkonna parimaid omadusi. Veini arengupotentsiaali jagub rohkem kui 25 aastat.