Määratlemata

Uued viinamarjasordid ja kliimamuutused

Kliimamuutused ja tõusvad temperatuurid kimbutavad aastast aastasse euroopa veinimaju
ja see tõttu peavad veinimeistrid tõsiselt pingutama, et veinis säiliks harmoonia ja tasakaal.
Võib öelda, et veinistiil on aastatega oluliselt muutunud. Alles 30 aastat tagasi vaatas pudeli
sildil meile vastu alkoholitase 12 – 13,5%, tänaseks on muutunud tavaliseks alkoholitase, mis
on 14 -15%. Peamine põhjus seisneb selles, et viinamarjad saavutavad vajaliku
suhkrutaseme väga kiiresti, kuid marja fenoolne küpsus ei ole piisavalt kaugele arenenud ja
korjet tuleb kannatlikult oodata.

Milline on uus Bordeaux veinistiil? See on marjane, mõõduka happesusega, kõrge alkoholi
tasemega ning pehmete tanniinidega, mis esmase kirjelduse järgi ei meenuta kuidagi
hinnatud Bordeaux punast veini. Sarnasusi on äärmiselt palju USA erinevate tippveinidega
Napa Valley piirkonnast. Tänased piirkonna viinamarjasordid ei suuda kohaneda
kõrgete temperatuuridega ning peagi võime leida Bordeaux segudest teisi viinamarjasorte,
mis on päritoluga kas Lõuna-Prantsusmaalt või Portugalist. Kõige ohustatumad
viinamarjasordid on täna Merlot ja Sauvignon Blanc, sest mõlemad moodustavad väga suure
ala kogu Bordeaux viinapuudest. Eelpool nimetatud viinamarjasorte me tõenäoliselt 2050.
aastal enam domineerimas ei näe, võib-olla neid enam ei kasvatatagi. Peagi ei ole tüüpilist ja
klassikalist Bordeaux segu oma tänaste marjade segudega ning tänased veinid muutuvad
üha väärtuslikumaks.

Selliste muutustega kohanemiseks on tänaseks välja valitud neli punast ja kaks valget sorti,
mida võib kasutada Bordeaux piirkonnas. Punastest viinamarjasortidest on Touriga Nacional,
Marselan, Castets ja Arinarnoa ning valgetest viinamarjasortidest Alvarinho ja Liliorila. Need
viinamarjasordid valiti välja paljude teiste seas ning just nendes nähakse kõrget potentsiaali
Bordeaux piirkonnas. Nimetatud viinamarjasordid on kuumakindlamad, sest tulevad
soojemast kliimast. Suurimad lootused ja ootused on pandud praegu Touriga Nacionali
peale, jälgitakse mida see legendaarne Portugali viinamarjasort suudab Bordeaux´s korda
saata. Kindlasti ei näe me neid viinamarjasorte tuntud või nimekates veinimõisates lähiajal,
kuid eks nemadki liiguvad muutustega kaasa. See on paratamatus.

Täna on uutele viinamarjadele kehtestatud teatud piirangud, kus viinapuude osakaal
veinimõisas ei tohi ületada 5% ning veinis ei tohi olla üle 10% uute viinamarjade osakaal.
Lisaks sellele võib istutada hetkel madalama klassifikatsiooni põldudele. Kui läheb hästi, siis
võib juba 2024. aastal uusi viinamarjasorte veinides kohata. Siiski mitte nimetusega pudeli
sildil, sest viinamarja osakaal veinis peab olema vähemalt 15%, et seda pudeli sildil välja
tuua. Samas peab arvestama sellega, et tegemist on jätkuva testimise perioodiga ning kui
tulemused ei ole ootuspärased, siis võidakse teha uued valikud. Seniks aga tuleb varuda
klassikalist Bordeaux segu, sest klassika on ju alati hinnatud.