Määratlemata

Vieux Saint-André – rohkem kui lihtsalt Bordeaux vein

Vieux Saint-André – rohkem kui lihtsalt Bordeaux vein

Vieux Saint-André ei ole pelgalt järjekordne Bordeaux vein – see on elav tunnistus veinimeistrite perekonna Berrouet’de pühendumusest ja veinifilosoofiast. Tegemist on küllaltki noore projektiga, kuid selle taga seisavad erakordselt väärikad ja kogenud inimesed. Vein ühendab endas Montagne Saint-Émilioni terroiri rikkalikkuse ja Jean-Claude Berrouet’ klassikalise veinivalmistamise esteetika.

Jean-Claude Berrouet on tuntud kui üks silmapaistvamaid klassikalise stiili veinimeistreid maailmas. Oma karjääri jooksul on ta olnud seotud mitmete tippveinimõisatega, sealhulgas legendaarse Château Pétrusega, kus ta töötas üle 40 aasta – täpsemalt alates 1964. aastast kuni 2007. aastani, valmistades 44 aastakäiku.

Berrouet on tuntud veendumuse poolest, et vein peaks peegeldama oma päritolu ja terroiri, rõhutades seejuures elegantsi ja tasakaalu. Pärast pensionile jäämist otsustas ta koos poja Jean-François’ga jätkata veinivalmistamist oma isiklikus mõisas Vieux Saint-André, mis asub Montagne Saint-Émilionis. See projekt võimaldas keskenduda veini loomisele puhtalt oma põhimõtteid järgides, ilma äri- või kriitikamurede surveta.

Montagne Saint-Émilion on üks neljast Saint-Émilioni satelliitapellatsioonist, mis paikneb Bordeaux’ paremal kaldal. Piirkond on tuntud oma savi- ja lubjakivimuldade ning soodsa kliima poolest, mis sobib ideaalselt Merlot’ kasvatamiseks. Siinsed veinid paistavad silma elegantsi, pehmete tanniinide ja hea arengupotentsiaaliga. Lisaks on need sageli taskukohasemad kui nende naabrite – Saint-Émilioni ja Pomeroli – omad, pakkudes siiski kõrget kvaliteeti ja iseloomu. Seega on need suurepäraseks valikuks neile, kes otsivad klassikalist Bordeaux veini mõistliku hinnaga.

Vieux Saint-André on peamiselt Merlot’-põhine vein, millele lisandub väiksemates osades Cabernet Franci ja mõnikord ka Cabernet Sauvignoni. Vein on keskmise kehandiga, sametiste tanniinide ja mõõduka alkoholisisaldusega. Uue tamme kasutamine on minimaalne, et säilitada viinamarjade ja terroiri puhtus ning autentsus maitses.

Tegemist on veiniga, mis areneb pudelis kaunilt, ent on nauditav juba noorena. Aroomi- ja maitseprofiilis tulevad esile punased marjad, vürtsid ning õrnad mahedad ja mahedalt maise iseloomuga noodid. Vein on saanud veinigurmaanide seas hüüdnime „vaese mehe Pétrus“ – viide selle sarnasusele kuulsa Château Pétrusega, ent märgatavalt taskukohasema hinnaga.

Miks on see vein väärt leid?

  • Valmistatud Berrouet’de perekonna poolt – nime, mille taga seisab aastakümnete pikkune kogemus ja laitmatu maine veinimaailmas (44 aastakäiku Ch Petrus).

  • Peegeldab Montagne Saint-Émilioni parimaid omadusi: elegants, tasakaal ja sügavus.

  • Pakub võimalust kogeda kõrgekvaliteedilist Bordeaux veinimeistrite kätetööd murdosa eest Château Pétruse hinnast, mis ulatub tavaliselt 5000–6000 euroni.

Serveerimistemperatuur: 15–17 °C
Toidusoovitused: veise- ja lambaliha, metsloomaliha, küpsed juustud
Arengupotentsiaal: kuni 12 aastat, sõltuvalt aastakäigust